De 4 mooiste stranden van Nederland

Strand alstublieft! Naast de pittoreske grachten, tulpenboerderijen en windmolens, biedt Nederland vele mooie zandstranden. Maar wat zijn de mooiste stranden van Nederland?

Stranden in Nederland: zover het oog reikt

Dus als je een vakantie in Nederland plant, mag je de stranden zeker niet missen. Het mooiste is: Nederland is een klein land. Dus eigenlijk zijn alle stranden goed bereikbaar en goed verbonden. Perfect voor een strandvakantie in Nederland, want je kunt de strandregio’s gemakkelijk combineren met een uitstapje naar de steden.

Terwijl de inwoners van Den Haag naar het nabijgelegen Scheveningen Strand trekken, is de kustplaats Hoek van Holland in wezen het stadsstrand van Rotterdam. Zandvoort en Bloemendaal daarentegen trekken in het weekend duizenden dagjesmensen uit Amsterdam.

Er is genoeg om uit te kiezen, dus hier zijn onze 11 keuzes voor de beste stranden van Nederland.

Scheveningen strand

Het strand van Scheveningen is een van de bekendste stranden van Nederland, maar het is niet een van de rustigste stranden. Want meer attracties en vrijetijdsactiviteiten kunnen er niet zijn dan op het stadsstrand van koningsstad Den Haag.

Er is een verrassend groot aanbod aan hippe strandtentjes, een pier met aan het eind een afbeelding van een reuzenrad en een boulevard die uitnodigt tot flaneren. Kun je surfen in Scheveningen? Ja, dat kan, zelfs als u niet zo’n goede golven verwacht als in Portugal of aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Onze tip: Eerst een strandwandeling, dan terug langs de boulevard, een broodje vis om jezelf op te sterken en dan naar een van de strandtenten aan het brede strand van Scheveningen – uiteraard in gepaste stijl bij zonsondergang en met uitzicht op de Scheveningse Pier.

Zandvoort strand

Zandvoort aan Zee is een van de populairste stranden van Nederland. Dit komt vooral doordat het maar zo’n 30 kilometer van Amsterdam ligt.

Even bijkomen van de bezienswaardigheden in Amsterdam? Als je naar Amsterdam komt voor een stedentrip, kun je een dagtrip naar Zandvoort plannen. Onderweg kunt u een stop maken in Haarlem, de schattige hoofdstad van de provincie Noord-Holland.

Zelfs de reis naar Zandvoort geeft je een idee van wat je te wachten staat op het Nederlandse strand: Pittoreske wandelpaden leiden langs pittoreske duinen omzoomd met fotogeniek gras. En dan: bam! Zandvoort Strand verwelkomt bezoekers met een lange strandweg, met aan de andere kant het beroemde circuit van Zandvoort, Circuit Park Zandvoort, waar ook (binnenkort weer) Formule 1-races plaatsvinden.

Zandvoorts, snackbars (met goede vis) en een breed en vooral lang strand wachten op je in Zandvoort. Ook kunt u een bezoek brengen aan Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Amelands strand

Strand Ameland is een van de meest afgelegen stranden van Nederland. Het ligt op het gelijknamige eiland Ameland, dat op zijn beurt een van de vijf bewoonde West-Friese eilanden in de Noordzee is.

Woon of studeer je in Leeuwarden of Groningen? Dan is het strand van Ameland een goede optie die niet ver weg is. Het eiland is een populaire bestemming voor gezinnen, voor kampeerders in caravans, maar ook vooral voor schoolklassen en vakantiekampen.

Wat staat je hier te wachten? Een droom van gouden zandduinen, mooie strandhuisjes en heel veel water. Het strand van Ameland is zo populair in Nederland omdat je hier heel goed kunt vliegeren. Een lucht vol vliegers, je voeten in het zand, wat wil je nog meer?

Texels strand

Texel is een ander Noordzee-eiland – en wat een eiland. Het ligt ook in Noord-Holland (Den Helder) en is het grootste en meest westelijke van de Waddeneilanden. Bekend om de kenmerkende rode vuurtoren, is de flora en fauna van Texel ongeëvenaard.

Terwijl er maar één klein strand in de Waddenzee is, wacht een 30 kilometer lang zandstrand op bezoekers aan de Noordzeekust in het westen van Texel. Hier kun je rustig aan doen, door de duinen wandelen, de schattige strandhuisjes bekijken of zwemmen in De Koog, de enige badplaats op Texel.

Wil je kitesurfen op een strand in Nederland? Dit is een van je beste opties.